Diensten

Tributa is geen klassiek boekhoudkantoor. Wij bieden je een brede waaier van diensten binnen drie grote pijlers; opstart begeleiding. boekhouding en advies. Je kiest zelf welke diensten je bij ons afneemt.

 

Ben je een nieuwe klant? Contacteer dan Hilde voor een kennismakingsgesprek. Bestaande klanten kunnen uiteraard gewoon bellen of e-mailen met hun vragen.
+32 9 369 34 29
info@tributa.be

Opstart begeleiding

Business/Financieel plan opstellen

Samen met jou kunnen we een gedetailleerd business/financieel plan opstellen. Dit is een voorspelling van hoe jouw idee de komende drie jaar zou kunnen groeien als onderneming. Zie dit plan als een belangrijk instrument om je onderneming vorm te geven bij de start en gedurende die eerste drie jaar op te volgen. Zo weet je steeds waar je staat als beginnende ondernemer.

Haalbaarheidsstudie

Je wil gaan ondernemen. Je hebt een idee, maar je vraagt je af of dat idee wel haalbaar is. Samen kunnen we het onder de loep nemen. In dit proces valt een slecht idee heel snel door de mand.

Kredietaanvraag voorbereiden

Je onderneming vergt een grote investering. Als je zelf niet over dat geld beschikt zul je moeten gaan lenen. Om bij een bank of investeerders krediet te kunnen krijgen moet je met een erg goed verhaal komen en vooral de cijfers in je financieel plan moeten kloppen. Wij kunnen je helpen je dossier goed voor te bereiden.

Opvolgen van de formaliteiten

Als startende ondernemer moet je heel wat papierwerk in orde brengen voor je van start mag gaan. Een zichtrekening openen, je inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, je aanmelden bij de BTW administratie, vergunningen aanvragen indien nodig, bij de notaris je statuten laten opstellen als je een vennootschap wil oprichten… het lijstje gaat nog even door en hangt ook af van onderneming tot onderneming. Wij kunnen samen met jou kijken welke stappen gezet moeten worden en je begeleiden of die allemaal correct uitgevoerd werden.

 

Boekhouding

Inboeken van facturen

Een goede boekhouding begint bij het nauwkeurig inboeken van al jou inkomende en uitgaande facturen. We gaan ook steeds na of je factuur correct werd opgemaakt om later problemen te vermijden.

BTW-aangiften en je klantenlisting

Naargelang je BTW-statuut moet je meerdere keren per jaar, meestal aan het begin van elk kwartaal, een BTW-aangifte indienen. Na het indienen van elke aangifte weten we ook hoeveel BTW jij dat kwartaal aan de staat verschuldigd bent. Wij kunnen dit doorlopend volledig voor jou opvolgen en in orde brengen. Naast die aangiften moet je ook zorgen voor een klantenlisting, dat is een lijst van al je klanten die jou BTW betaalden.

Winstberekening voor eenmanszaken

Uiteraard drijven we handel of verzetten we arbeid met het oog er iets aan te verdienen. Heb jij op het einde van het jaar een idee hoeveel je precies verdient hebt? Wij rekenen het graag voor je uit.

Balans en jaarrekening voor vennootschappen en verenigingen

Als vennootschap en vereniging verwacht de staat van jou dat je elk jaar een balans en jaarrekening opmaakt. Dat zijn ingewikkelde boekhoudkundige documenten, en hier mogen uiteraard geen vergissingen in gebeuren. Wij brengen dat graag voor jou in orde.

Belastingaangifte

Elke burger moet jaarlijks zijn personenbelastingaangifte doen. Vennootschappen hebben de vennootschapsbelasting. Voor verenigingen geldt de rechtspersonenbelasting. Al deze aangiften zijn omslachtige documenten en fouten kunnen onaangename gevolgen hebben. Wij doen dit met plezier.

 
 

Advies

Wij kennen jouw boekhouding door en door en zijn daarom in een unieke positie om jou van advies te voorzien bij financiële beslissingen in jouw onderneming. 

 

Fiscaal

Veel ondernemers betalen te veel belastingen. Onze Belgische schatkist is daar ongetwijfeld dankbaar voor, maar dat is toch niet echt de bedoeling. De regels zijn complex, maar wel duidelijk uitgestippeld. We spreken hier dus niet over achterpoortjes of belastingontduiking. Gewoon correct belastingen betalen zoals het hoort door het toepassen van de nieuwste regels. Samen bekijken we je situatie en kijken we wat er mogelijk is.

Budgettering

Dagelijks beweegt er kapitaal in en uit de onderneming. Inkomsten en uitgaven. Als je winst wil maken moet je meer inkomsten hebben dan uitgaven, dat weet elke ondernemer, maar dit in de praktijk opvolgen is minder evident dan het klinkt. Je inkomsten zijn gekoppeld aan een steeds veranderende markt en ook je uitgaven veranderen voortdurend.  Door het opstellen van budgetten en nadien je inkomsten en uitgaven doorheen het jaar voortdurend op te volgen weet je precies waar je staat en kan er ook tijdig bijgestuurd worden indien nodig. Dit is een van onze specialiteiten, we werken dit graag samen met u uit.

Kostprijsberekening

Iemand in dienst nemen, wat kost me dat als ondernemer? Of een nieuwe bedrijfswagen, machine of handelspand aankopen? De meeste investeringen hebben een prijskaartje, maar ken je ook de bijkomende kosten? Verzekeringen, taksen, keuringen, belastingen… Wij berekenen graag in detail voor jou uit hoeveel de werkelijke kost is en wat de invloed van die investering zou kunnen zijn op jouw onderneming. 

Prijszetting

Als je een nieuw product of dienst op de markt brengt, hoeveel vraag je er dan voor? Het doel is uiteraard om een bepaalde winst te gaan maken, maar even belangrijk is je break-even-point te kennen. Wij rekenen graag met je mee om een goed beredeneerde prijszetting te bekomen.